Sunday, February 16, 2014

SCAM / PENIPUAN PERNIAGAAN GAHARU

salam sejahtera reader sekalian..

arini saya ingin berkongsi satu lagi sketsa penipuan perniagaan yang mungkin dah lama tapi masih laku lagi jika di kaji sepenuhnya.

entry kali ini berkaitan penipuan syarikat memproses gaharu. kes ini melibatkan pelanggan saya sendiri baru tampil minggu lepas meminta pandangan kepada saya selaku setiausaha syarikat beliau.

pada saya sebagai setiausaha syarikat, pihak kami hanya bertindak sejajar dengan apa yang termaktub di dalam undang2 perniagaan sahaja. selain itu tugas peguam akan mengambil alih.

modus operandi penipuan ini sama sahaja dengan yang penipuan lain iaitu dengan memberikan pulangan yang lumayan setiap bulan. bagaimana ia menipu?saya sediakan dalam bentuk poin..

-saya di beritahu pertemuan pertama pelanggan saya dgn scammer ini di sebuah pameran pertanian (saya xtau lokasi nya)

-syarikat akan di arah kan untuk membeli sebuah mesin memproses gaharu berharga RM40k++ dengan mensyaratkan pelanggan scammer itu harus menubuhkan sdn bhd.

-3 bulan pertama pulangan akan diberikan dengan ganjaran RM5k setiap bulan bagi pelaburan RM100k. pelanggan saya ni labur RM200k lebih so means dalam RM10k akan dapat setiap bulan.

-masuk bulan yang di janjikan pihak pengurusan scammer tersebut memberikan alasan kebiasaannya alasan yang lebih kepada perumpamaan "ku sangka hujan sampai ke petang, rupanya panas di tengahari"

-mereka juga menyatakan setiap perjanjian peguam akan di meterai dan mereka akan menanggung semua risiko yang ada.

-berkenaan pengisuan cheque, mereka akan melantik signatory by mandate yang terdiri dari orang scammer ini sendiri. so means, dah bukak akaun bank-duit masuk-dan duit keluar semula.

-pengeluaran duit menggunakan dokumen yang sah yakni syarikat scammer akan isu satu Invois kepada sykt mangsa ini. mengandaikan sykt mangsa ini membeli mesin proses gaharu dgn scammer. satu taktik yang licik.

-selepas kesemua duit habis scammer ini akan mula menunjukkan tanda2 seperti di bawah:
             -tidak menjawab panggilan atau sms
             -sentiasa sibuk dan memberi alasan

malang tidak berbau, pelanggan saya telah pergi ke kilang proses gaharu(lokasi di rahsiakan) namun telah di tutup.

saya sangat simpati dengan apa yang berlaku dan ini nasihat saya kepada pelanggan saya itu:

1-buat laporan polis
2-jika ada simpanan lebih lantik peguam
3-jangan guna orang tengah jika hendak berniaga, usaha dengan tangan sendiri
4-memandangkan scamer ini menggunakan sykt utk berlindung dari penipuan, maka agak sukar untuk trace penjenayah yang menjadi dalang penipuan ini, kerana scammer akan menggunakan nama syarikat utk bergerak walhal dia lah yang menjadi tok dalang nya.
5-sebelum melabur dapatkan penasihat undang2 seperti peguam atau setiausaha syarikat yang berpengalaman kerana ada sesetengah setiausaha sykt yang memiliki kemahiran mengenalpasti scammer dalam perniagaan.
6-yang terakhir, tiada yang senang dalam berniaga. dan jangan mudah percaya dengan bentuk perniagaan yang menjanjikan pulangan tanpa usaha dari tangan kita sendiri.

sekarang ini pelanggan saya dalam proses untuk membuat laporan polis, semoga akan tertangkap scammer tersebut dengan bantuan Allah yang Maha Kuasa.

No comments: